Ka Huna massagens historia


Hawaii, Solnedgång, Skymning, Sky, Moln, Vacker, Palmer


Tidiga besökare till be vackra öarna av Hawaii möttes av ett lyckligt, avslappnat folk som hälsade dem med ”Aloha” och leis, blomhalsband. Aloha betyder så mycket mer än bara "hej", "hejdå", eller "kärlek", den djupare meningen är "det glädjande utbytet av livsenergi i detta nu". 
Hawaiianernas vänliga kultur var också full av uråldriga andliga traditioner som hade förts vidare genom sånger och muntliga historier, och den heliga huladansen. De mest aktade personerna hos hawaiianerna var de så kallade Kahuna. De var experter i sina yrken. Kahunas specialiserade sig i områden som stäckte sin från sjärnskådning till kanotbygge, färdigheter valda i barndomen och bemästrade genom träning. En Kahuna lomilomi var en mästare i kroppsterapi och helande massage.  De utförde sin uråldriga konst med en djup förbindelse med naturen, omringade av havsvindar, färgrika solnedgångar och oförutsägbara vulkaner. En Kahuna lomilomi var en präst som arbetade med stor vördnad, kärlek och andlighet. Deras tro var att fysiskt obehag och sjukdom var resultat av förtryckta känslor och mental eller spirituell obalans.    

Den traditionella lomilomi healingen började med en noggrann undersökning av naturen av sjukdomen, såväl som böner, fasta och flera omgångar av svetthydda. När sjukdomen var identifierad började behandlingen ofta med varma stenar och örtbrygder, sedan masserade Kahunan individen och använde sig av särskilda lomilomidrag som var nödvändiga för just den personen. Kahuna lomilomi från förr hade stor makt och kunskap. De kunde komminusera djupt med patientens skelett genom mjukvävnaden via deras beröring och att förbinda allt med `spirit`, `det gudomliga`  eller `den stora energin´, utan att vara påträngande för individens integritet.
Lomilomitraditionen fördes också vidare från generation till generation i en familj. De masserade varandra regelbundet för att behålla en bra hälsa, en stark kropp och balans mellan själ och sinne. Den används ofta på Hawaii i ceremonier, bl.a. i rites of passage, när pojkar skulle bli män. De stora hövdingarna fick det speciells ofta som en lyx men kanske också för att deras styre skulle vara balanserat på alla plan. 

På 1820-talet fann tidiga missionärer på Hawaii att de infödda helarna hade rätt i sina diagnoser och behandlingar av sjukdomar och att laga brutna ben. Men de tyckte att Hawaiianrena var hedningar och 1893 förbjöd den nya regeringen alla spirituella traditioner, däribland healing, det Hawaiianska språket huladansen och kahuna/lomilomi massagen. Men de heliga traditionerna dog inte, de gömdes och utövades i hemlighet och vidarefördes bara inom det Hawaiianska samhället (ohana) genom "iki maka lihilihi a maka alawa", vilket betyder att göra genom observation och insikt.     

Det var inte förens på 1970-talet som lagarna ändrades och Hawaiianerna blev fria att utöva deras arv och heliga traditioner utan rädsla för att bli straffade. Denna frihet tände en eld i många inföddas hjärtan och ledde till ett ökat intresse i deras älskade kulturarv.   Som ett resultat av detta började lomilomi/kahuna massagen att utövas flitigt. Man sökte reda på äldre för deras visdom och kunskap och grupper samlades för att än en gång dela med sig av de spirituella sanningar som är så viktiga för dem. 1973 bestämde sig Auntie Margaret Machado, en respekterad kapuna (äldre) från the big island, att dela med sig av sin familjs kunskap genom att lära ut den till alla som hade en ärlig önskan att lära sig, Hawaiian eller inte. Hon kände att det var tid för den uråldriga healinggåvan av lomilomi att bli känd över hela världen. Även om Auntie Margaret blev kritiserad av många inom det hawaiianska samhället för att avslöja hemligheterna inom lomilomi så var det tack vare henne som massagen bidrog till ett ökat intresse i infödd Hawaiiansk healing. Auntie Margarets definition av lomilomi är: 

"The Loving Touch - a connection of heart, hands and soul with the Source of All Life!" 


en annan definition är 


“Reconnecting with spirit."

Popular posts from this blog

Ka Huna massage

Principerna